Gå videre til hovedindholdet

Sådan når FC Midtjylland Europas top 50

Af Lars Noe Lauridsen. Twitter: @larsnoe

 

”Det må aldrig blive kedeligt at følge FC Midtjylland” er blevet en fast vending, som især bestyrelsesformand Rasmus Ankersen ynder at hive frem, når der gang på gang bliver rørt kraftigt i gryden i FCM. I forsommeren var det først en ny cheftræner, som skulle præsenteres. Få dage efter fulgte præsentationen af klubbens nye ”Vision 2025”.

 

Visionen står på tre ben, som på sin vis er indbyrdes afhængige:

 

-       Inden 2025 skal klubben ramme 100 mio. kr. i kommerciel omsætning.

 

-       Inden 2025 skal der være 10.000 tilskuere i gennemsnit på MCH Arena.

 

-       Inden 2025 skal FC Midtjylland være blandt de 50 bedste hold i Europa.

 

Torsdag 16. september møder FC Midtjylland bulgarske Ludogorets på hjemmebane, og skyder dermed årets gruppespil i europa League i gang. FC Midtjylland er både kendt og berygtede for at måle egne præstationer gennem en række mere eller mindre gennemskuelige metoder. Lad os derfor kigge på, hvad målsætningen om top 50 i Europa egentlig betyder i målbar praksis, og give et bud på, hvad der skal til for at nå ambitionen.   

 

Rød stjerne i horisonten

Lad os slå fast med det samme, at målsætningen om top 50 er meget håndgribelig. FC Midtjyllands placering kan alle og enhver aflæse på UEFA's koefficientliste. Her er klubben ved starten af sæsonen 21/22 placeret som nummer 113. FC København er som bedste danske hold placeret som nummer 35. Københavnerne har altså vist, at top 50 er en mulig drøm for et dansk hold. Jo højere på listen et hold er placeret, jo bedre seedning i lodtrækningerne til turneringerne. Og dermed er chancen for at møde svagere modstand større. Både sportsligt og økonomisk er det dermed en stor fordel, at være placeret højt på listen.

 

Koefficientlisten er lidt teknisk. Men den simple forklaring er, at en klub tjener points til listen, når den spiller kampe i de europæiske turneringer. Jo flere kampe man vinder, og jo længere man når i turneringerne, jo flere points tjener man. Den præcise placering på koefficientlisten er et resultat af de sidste 5 års præstationer i turneringerne Champions League (CL), Europa League (EL) og fra i år den nye Conference League (ECL). FC Midtjylland har lige nu 13.500 points på denne liste.

 

27. august blev der i Istanbul trukket lod til dette års Europa League-gruppespil. FC Midtjylland trak en pulje med Braga fra Portugal, Ludogorets fra Bulgarien og Røde Stjerne fra Serbien som modstandere. Det er således i 6 kampe mod disse modstandere, at de næste skridt mod Europas top 50 skal tages. 

 

Det er næsten en symbolsk lodtrækning. Netop Røde Stjerne Beograd sidder i øjeblikket på den 50. plads, FCM efterstræber. Serberne har 32.500 points. FC Midtjylland er altså 19.000 points bagud lige nu. Holdene foran stopper ikke med at spille kampe frem mod 2025, så det er et ambitiøs mål, man har sat sig. Men ikke umuligt. Lad os se på, hvad det kræver at nå dertil.

 

Kravet er gruppespil hvert år

Sidste år var et mindeværdigt år for FC Midtjylland i Europa. For første gang nogensinde nåede man gruppespillet i Champions League, og mødte her Liverpool, Atalanta og Ajax. Millionerne væltede ind på den midtjyske konto, og på koefficientlisten kunne klubben sætte 6.000 points ind. Og hvorfor nu lige 6.000 points?

 

Selvom det altid er en fordel at vinde i Europa, er der flere måder at score points på. I kvalifikationen til gruppespillene handler det mest om at kvalificere sig til næste runde. Så opnår man points. Er man dygtig nok til at kvalificere sig til et puljespil, er man garanteret endnu flere points. Og herefter kan man score points for sejre og uafgjorte. Og få bonuspoints. Forklaring følger her:

 

I kvalifikationen tildeles point, på baggrund af den runde, man evt. bliver slået ud af. Det betyder fra 1.000-2.500 points alt efter om man ryger ud i 1., 2., 3. eller 4. runde. Er man dygtig nok til at kvalificere sig til gruppespil i Champions League, får man automatisk 4.000 bonuspoints. Det var det, som skete for FCM sidste sæson. Herefter gælder det om at score points i kampene. En sejr giver 2.000 points, en uafgjort 1.000. Med to uafgjorte mod Liverpool og Atalanta, kunne FCM altså sætte yderligere 2.000 points på kontoen. I alt 6.000 points.

 

Selv med 6.000 optjente points på en flot kampagne, er der langt op til Røde Stjernes 32.500 points. Heldigvis har man 5 sæsoner til at samle nok points, til at nå dette mål. Lidt hurtig hovedregning viser altså, at FC Midtjylland mindst skal matche sidste års præstation hvert år, og formodentlig komme i gruppespil de næste fire år frem mod 2025, for at nå målet. 

 

Flere veje til målet

Den nye Conference League som UEFA indførte fra i år, er både en god, og en lunken nyhed for FC Midtjylland. Med introduktion af turneringen har 96 europæiske hold nu mulighed for at deltage i et gruppespil. Tidligere var det 80. Dermed har endnu flere hold mulighed for at byde ind på topplaceringerne på koefficientlisten, og kravene bliver derfor højere. Heldigvis har FC Midtjylland jo også mulighed for at score points i Conference League, skulle klubben kvalificere sig til den i fremtiden.

 

På baggrund af 20% flere hold i gruppespil, antages at kravene til top 50 øges nogenlunde tilsvarende. Dermed skal FC Midtjylland hente ca. 7.500-8.000 points i snit, i de kommende fire år, frem mod 2025. Lad os kigge på dette års kampagne, for at tegne et lidt mere tydeligt billede af de krav, der stilles.

 

28. juli 2021 slog FC Midtjylland Celtic med 2-1 på MCH Arena, og kvalificerede sig til et europæisk gruppespil for andet år i træk. Dermed er de første 3.000 points garanteret.

 

For at tjene flere af de 7.500-8.000 nødvendige points, skal der sejre til. Man opnår 2.000 points for en sejr og 1.000 point for en uafgjort i puljen. I Europa League er de første 3.000 bonuspoints er blot en form for ”underskudsgaranti”, så det kræver mindst to sejre (4.000 points), for at øge årets høst. Yderligere points i gruppen ryger direkte på kontoen. Antager vi, at FC Midtjylland blot vinder en enkelt kamp i årets EL-pulje mod modstanderne Braga, Røde Stjerne og Ludogorets, er klubben altså stadig sikret 3.000 points. To sejre, derimod giver altså 4.000 points. Fire sejre i puljen er lig med de 8.000 points, som i snit kan være nødvendige, for at nå top 50.

 

Opnår FC Midtjylland succes i gruppen, er der bonuspoints på spil. Der er 4.000 points til gruppevinderne, og 2.000 points for en andenplads. En tredjeplads giver ikke bonuspoints, men er også brugbar, fordi den betyder kvalifikation til Conference League-slutspillet efter jul, hvor flere points kan være på spil.

 

Er målet realistisk?

Der er ingen tvivl om, at målet om top 50 i 2025 er ambitiøst. Der er ikke plads til mange svipsere i jagten på mindst 8.000 points i snit. Faktisk peger alt på, at det kræver kvalifikation til gruppespil hvert år. FC Midtjylland har givet sig selv en god start, med kvalifikation til årets gruppespil. Og med den gunstige lodtrækning, er der gode muligheder for at hente mange points allerede i år. Klubbens eget mål er kvalifikation til knockout-kampene efter jul. 

 

Får man succes i år, vil det samtidig være en vigtig løftestang for den videre ambition. Med et citat fra den mangeårige træner i bl.a. FC Midtjylland, Troels Bech: “De points, som vindes nu, er rentebærende”. Jo flere points, jo højere seedning i de kommende turneringer. Dermed bliver modstanden lidt svagere, både i kvalifikationen og i gruppespillet, og dermed skabes bedre forudsætninger for at score yderligere points. En positiv spiral. 

 

Det bliver spændende at følge. Vi ses på Stadion!


Tak til Steffen A. Møller (@Steffen_AM) for korrektur på UEFA’s snørklede koefficient-systemer. 


Kommentarer

  1. Meget fin artikel - tak for indsigten. Og tak for jeres altid store arbejde 👍

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Transfervinduet sommer 2023 Sort Snak

 Transfers er vores Lalandia  Sommervinduet 2023 er nu lukket. Og det blev et vindue til historiebøgerne. 24 spillere kravlede ind ad vinduet, 22 ud. Nogle nåede endda både at kravle ind og ud inden midnatsklokken ringede 2. september ind. Det blev også det dyreste vindue nogensinde i Midtjylland. Og faktisk i hele Superligaens historie. Ifølge Transfermarkt bligte Svend og co. hele 19,88 mio €, svarende til næsten 150 mio. DKK. Et beløb, som slog FCKs rekordvindue fra sommeren 22/23 med næsten 30 mio.  På udsiden var det naturligvis mest bemærkelsesværdigt at Gustav Isaksen fik et stort skifte til SS Lazio. Som bemærket i transferquizzen, sendte FCM dog hele to spillere til en Top5-liga, da Sory Kaba blev sendt til Las Palams i La Liga.   #Sortepenge siger tak for denne gang. Tak for alle tipsene og den fine debat.  Vi ses når vinduet åbner igen - og på Stadion!    Siden er senest opdateret 17. september 16:52.   Bekræftede transfers Ind: Mads Bech Sørensen (permanent aftale ti

Velkommen til Sort Snak Transferquizzen!

Alt imens Svend & co. jagter gode handler og forstærkninger, har vi i Sort Snak sat os for, at finde denne sommers Midtjylland-Transfer-guru. Knap 600 Midtjylland fans nåede at kigge i krystalkuglen og afgive svar, inden deadline den 25. juni kl. 23.59. Et fremragende resultat. Verdensklasse! På denne side opdaterer vi løbende status på svar og den samlede stilling i Transferquizzen. Vi opdaterer, så snart der er nyt. Se både spørgsmål og samlet stilling nedenfor. Husk at Sort Snak laves af fans til fans. Det er alle jer som støtter os, som får det til at løbe rundt. Blandt andet at lave quizzer som denne, sende ugentlige podcasts, lave særudsendelser og det vi ellers finder på. Du kan støtte Sort Snak gennem 10'er.dk. Læs mere her: Sort Snak 10'er.dk   Sort Snak dækker sommerens transferaktiviteter tæt og vil løbende opdatere på rygter og handler, herunder stillingen i Transferquizzen. Konkurrencen slutter ved transfervinduets Deadline Day d. 1. septem

Pressemøde i FC Midtjylland: Her er vores spørgsmål!

FC Midtjylland har indkaldt til et pressemøde i dag kl. 16. Flere forskellige kilder kalder det  ”et af de største og mest signifikante i klubbens historie”.   Indholdet på mødet er endnu ukendt, men spekulationerne går i retning af kvindefodbold, køb af portugisiske CD Mafra og salg af Matthew Benhams aktiemajoritet til Anders Holch Povlsens Heartland.  Sort Snak er naturligvis til stede på pressemødet, og vi glæder os til at fortælle om det senere i  aftenens udsendelse.    Vi kender ikke mødeindholdet i detaljer, så derfor er nysgerrigheden naturligvis stor på Sort  Snak-redaktionen.    Her er seks spørgsmål som vi brænder for at få svar på i eftermiddag:    1. Hvis nyhederne er både kvindefodbold, CD Mafra og AHPs aktieovertagelse, bliver det så  præsenteret som en samlet ny vision for klubben?     2. Hvad er udslagsgivende for at Benham købes ud? Er det Benham som selv ville ud, eller  ønsker Heartland større indflydelse på klubbens retning?   3. Anders Holch Povlsen har offentlig