Gå videre til hovedindholdet

Hvem skal FC Midtjylland håbe på at trække i Europa League?

 Af Lars Noe Lauridsen, Twitter: @Larsnoe

I 2025 er der i snit 10.000 tilskuere til kampene på et udbygget MCH Arena. FC Midtjylland har en kommerciel omsætning på mere end 100 mio. kroner. Og klubben befinder sig blandt de 50 bedste hold i Europa, målt på UEFAs egen koefficient-liste.
 
I hvert fald hvis man skal tro klubbens egen Vision 2025, som blev lanceret i forsommeren 2021. De første skridt mod målet er allerede taget. Helt i klubbens ånd.
 

Det gælder ikke mindst klubbens deltagelse i de europæiske turneringer, som bliver en helt central faktor, hvis klubbens visioner skal blive til virkelighed. Et meget vigtigt flueben blev sat, da Celtic blev besejret på MCH Arena i juli. Dermed var FCM sikret adgang til et europæisk gruppespil for andet år i træk og tredje gang i klubbens historie. Denne gang et eventyr i Europa League.
 
Så langt så godt. Alle er glade for gruppespil. Men hvis man – lidt firkantet – kigger på visionens tre delmål, hvilke modstandere i gruppespillet er så de bedste at trække på fredag i Istanbul? Med andre ord: Hvilke puljer håber de tre direktører Claus Steinlein, Jacob Jørgensen og Preben Rokkjær hver især på? Det har vi kigget på.

Til at vurdere holdene, bruger vi forskellige former for tilgængelig data. Vi kigger på styrke, økonomi og resultater. Og så har vi skelet til tilskuertal, for at kunne vurdere hvor kommercielt attraktive holdene kunne være. Du kan læse mere om datakilderne nederst i artiklen.
 

Steinleins ønskegruppe

Vi ved jo allesammen godt, at Claus Steinlein egentlig helst bare vil møde Liverpool og Real Madrid, og spille på de store herregårde. Det ville være verdensklasse. Hvis man alligevel skulle sammensætte en gruppe, som kan hjælpe klubben med at opnå målet om at score points nok til at ende i top 50 inden 2025, hvordan skulle gruppen så se ud? Vi leder efter en pulje, bestående af de svagest mulige hold.
 
Det er givet, at FC Midtjylland er seedet i pot 4, og dermed ikke kan trække de formodet svageste hold i EL. Faktisk er der nogle ret muskuløse mandskaber imellem, som skal undgås, hvis man ønsker en svag gruppe. Baseret på datakilderne, har vi følgende kandidater:
 
Pot 1: Shaktar Donetsk, Zagreb, Slavia Prag, Olympiacos og Braga.
Pot 2: Celtic, Røde Stjerne, Lokomotiv Moskva og Genk.
Pot 3: Marseille, Ludogorets, AZ Alkmaar, Fenerbache, Spartak Moskva og Sparta Prag.
 
Af de nævnte, har flere en Europæisk erfaring, en økonomisk motor og/eller en hjemmebane, som potentielt gør dem svære at håndtere. Et bud på en ”let” gruppe kunne derfor være:
 
Pot 1: Braga er et godt hold, men trods alt et nøk under top 3 i Portugal. Braga har en god historik i Europa, hvor de faktisk i 2011 nåede helt til finalen i Europa League. De tabte dog knebent til landsmændene fra FC Porto. Økonomisk er de langt fra de stærkeste hold i pot 1, og kunne være en god modstander. Zagreb er nok næstbedste bud. Ikke mindst efter en halvskidt playoff-runde til CL, hvor de samlet måtte indkassere en huskekage på hele 0-3 mod Sheriff fra den Moldaviske Liga. 

 

Pot 2: Lokomotiv Moskva. Lidt overraskende performer de russiske hold ret dårligt på underliggende parametre, og faktisk er de også til at tale med økonomisk. En tur til Østeuropa taler måske imod Moskva, ligesom man gerne vil undgå vinterkampe. Et alternativ kunne være Røde Stjerne, men hjemmebanen i Beograd er aldrig rar.


Pot 3: Ludogorets er et meget erfarent hold, som FCM selv havde glæden af at ekspedere ud i sidste sæson. Ludo har gjort det fint i årets turnering, hvor de nåede playoff til CL. De er dog kun en skygge af sig selv og klart det svageste hold i pot 3.


Jacob Jørgensens ønskegruppe

Den kommercielle direktør skal sælge sponsorater og hospitality. Og hvad er bedre, end at kunne servere storhold til rødvinen på MCH Arena? Jørgensens ønskegruppe består af holdene med swung og kommerciel appel. Gerne krydret med sponsorture til de store adresser.
 
Pot 1: Det er her, mange af de interessante hold befinder sig. Det er ikke Liverpool, men mindre kan gøre det. Hvad f.eks. med Lazio, anført af europamester Ciro Immobile, og en udebanetur til den evige stad?
 
Pot 2: Her er der virkelig et par klubber, som sælger sig selv. JJ håber nok på Leicester City, som foruden Kasper Schmeichel også har Jannik Vestergaard i truppen. Når det nu ikke kunne blive Milan, så er Leicester et godt bud på at kunne præsentere danske landsholdshelte på MCH.
 
Pot 3: Her er ikke mange regulære storklubber, men dog nogle interessante muligheder. Real Sociedad eller Betis tilbyder f.eks. tryllestøv fra La Liga. Som et ekstra krydderi, melder flere medier, at en vis Alexander Sørloth er på vej til Sociedad i den kommende sæson.
 

Preben Rokkjærs pulje

Preben Rokkjær skal fylde stadion. Det er blevet noget nemmere med ophævelse af de fleste corona-restriktioner. Afhængigt af regler for udefans, kigger vi derfor på hold, som kan fylde både hjemme- og udebaneafsnit.
 
Pot 1 mangler måske den helt store publikums-magnet, og ingen af holdene er kendt for et stort antal fans på udebane. Flest tilskuere på hjemmebane har Olympique Lyon (49.080 i 18/19), men måske er bedste bud at byde Napoli med Lorenzo Insigne velkommen tilbage på MCH Arena.
 
I Pot 2 er der lidt flere muligheder. FCM har allerede mødt Celtic i kvalifikationen, så Rangers FC er et godt bud på en klub, som både fylder hjemme- og udebaneafsnit. Leicester City vil naturligvis også være et rigtig godt bud på en blockbuster.
 
I pot 3 kunne Malmø FF have været en mulighed, som skabte hype. De slog dog Ludo samlet, og endte derfor i Champions League. Fenerbache er garanti for fyldt udebaneafsnit (og lidt til), og samtidig transferrygter om samtlige spillere, når FCM har slået dem. Come to Fenerbache!
 

Points og publikum

I virkelighedens verden er det sjældent enten/eller. Og når det kommer til en gruppe, som vil være den bedste lodtrækning for FCM og opfyldelse af Vision 2025, er en god blanding sikkert at foretrække. Et bud på en gruppe, som kan give både store oplevelser og points på kontoen kunne være:
 
FC Midtjylland, Braga, Leicester og Ludogorets.
 
De tre direktører kan sikkert godt blive enige om, at en sådan pulje er ren verdensklasse.

Herunder kan du selv dykke ned datamaterialet, som ligger til grund for artiklen. Byd gerne ind med din egen drømmepulje. Data er trukket 23. august, altså inden den sidste playoff-kamp. Der kan derfor forekomme enkelte forskydninger af data.
 
God lodtrækning på fredag, vi ses på stadion!

 


Om datakilderne

Det lidt tørre til sidst. For at kunne vurdere styrkeforhold for de forskellige hold, bruger vi forskellige datakilder. Ingen af dem fortæller hele sandheden, men tilsammen giver de et ret godt billede af de mulige modstandere. Vi læner os op ad følgende kilder:
 
UEFAs egen rangering. Baseret på resultaterne i Europa i de seneste fem sæsoner, og afgør seedningen i puljespillet. FC Midtjylland er inden sæsonen nr. 113 med 13.500 points, og er placeret i pot 4. Rangeringen fortæller noget om et historisk styrkeforhold, men ikke nødvendigvis hvor dygtige holdene er lige nu. F.eks. er Real Sociedad et stærkt hold, men er placeret i pot 3, fordi de ikke har en lang historie i Europa.

transfermarkt.com. Man kan ikke vinde noget ved at sætte en pose penge til at spille 9’er. Men økonomiske muskler er en vigtig forudsætning for succes i moderne fodbold, og Transfermarkt er det bedste sted at få overblik over trupværdier.

clubelo.com. Clubelo er et detaljeret rankingsystem, som udelukkende kigger på resultater. Alle betydende kampe tælles med, og klubberne rankes nationalt og internationalt op imod hinanden. FC Midtjylland er i øjeblikket det bedste danske hold med en score på 1579.

fivethirtyeight.com måler holdenes nuværende styrke, primært på underliggende data. Bag systemet står den amerikanske analytiker Nat Silver. 538 tildeler holdene en SPI-rating, baseret på holdets performance i kampene. Det gælder både skudbaseret data (xG), men også chancer som ikke fører til afslutning (non shot xG).

Vær opmærksom på, at mens denne artikel skrives, er alle kvalifikationskampe endnu ikke spillet færdig. Der kan således ske forskydninger mellem de forskellige pots.

Populære opslag fra denne blog

Transfervinduet sommer 2023 Sort Snak

 Transfers er vores Lalandia  Sommervinduet 2023 er nu lukket. Og det blev et vindue til historiebøgerne. 24 spillere kravlede ind ad vinduet, 22 ud. Nogle nåede endda både at kravle ind og ud inden midnatsklokken ringede 2. september ind. Det blev også det dyreste vindue nogensinde i Midtjylland. Og faktisk i hele Superligaens historie. Ifølge Transfermarkt bligte Svend og co. hele 19,88 mio €, svarende til næsten 150 mio. DKK. Et beløb, som slog FCKs rekordvindue fra sommeren 22/23 med næsten 30 mio.  På udsiden var det naturligvis mest bemærkelsesværdigt at Gustav Isaksen fik et stort skifte til SS Lazio. Som bemærket i transferquizzen, sendte FCM dog hele to spillere til en Top5-liga, da Sory Kaba blev sendt til Las Palams i La Liga.   #Sortepenge siger tak for denne gang. Tak for alle tipsene og den fine debat.  Vi ses når vinduet åbner igen - og på Stadion!    Siden er senest opdateret 17. september 16:52.   Bekræftede transfers I...

Velkommen til Sort Snak Transferquizzen!

Alt imens Svend & co. jagter gode handler og forstærkninger, har vi i Sort Snak sat os for, at finde denne sommers Midtjylland-Transfer-guru. Knap 600 Midtjylland fans nåede at kigge i krystalkuglen og afgive svar, inden deadline den 25. juni kl. 23.59. Et fremragende resultat. Verdensklasse! På denne side opdaterer vi løbende status på svar og den samlede stilling i Transferquizzen. Vi opdaterer, så snart der er nyt. Se både spørgsmål og samlet stilling nedenfor. Husk at Sort Snak laves af fans til fans. Det er alle jer som støtter os, som får det til at løbe rundt. Blandt andet at lave quizzer som denne, sende ugentlige podcasts, lave særudsendelser og det vi ellers finder på. Du kan støtte Sort Snak gennem 10'er.dk. Læs mere her: Sort Snak 10'er.dk   Sort Snak dækker sommerens transferaktiviteter tæt og vil løbende opdatere på rygter og handler, herunder stillingen i Transferquizzen. Konkurrencen slutter ved transfervinduets Deadline Day d. 1. septem...
    Sort Snaks lytterundersøgelse 2022: Blev vi klogere?   Lars Noe Lauridsen: @larsnoe   I september måned bad Sort Snak vores lyttere om at svare på en række spørgsmål i vores lytter- undersøgelse. Det var der heldigvis mange, som havde lyst til. Næsten 600 svarede. 597 for at være  helt præcis.   Det er vi meget taknemmelige for, og det forpligter naturligvis, at I har lyst til at bruge tid på at gøre  os klogere. På sigt har vi store planer for, hvordan den indsamlede viden kan gøre Sort Snak endnu  bedre. Men som første skridt synes vi, at vi skylder jer en tilbagemelding på nogle af de mest  interessante resultater af undersøgelsen. Derfor dette lille skriv.   Ingen huller i osten Indrømmet: Vi havde det lidt på fornemmelsen. Men grundlæggende er I glade for Sort Snak derude bag  ørebøfferne. Ligesom i den seneste undersøgelse fra 2018, har vi denne gang spurgt til tilfredshed på en skala  fra 1-10. Resultatet er meg...